2018. december 7., péntek

Elő a centivel - mikor jó a körülmetélés? :)

Érdekes kérdés, hogy mikor “jó” egy körülmetélés. A rövid válasz az, hogy akkor, ha a tulajdonosának tetszik.

Azonban árnyalhatjuk ezt a képet. Bár az egyéni ízlés kérdése ezen a területen is meghatározó, elmondható, hogy a teljes körülmetélés az, ami biztosítja mindazokat az előnyöket, amiket a körülmetélés támogatói hangoztatnak. Ilyenek például a higiénia, a nemi betegségek kockázatának csökkenése és az esztétikus megjelenés.

A fent felsorolt okok miatt a körülmetélést előíró/elváró vallásokban kizárólag a teljes körülmetélést tartják elfogadhatónak. Az egyéni anatómiai adottságok azonban nagymértékben különböznek (például az alap és izgalmi állapot közötti méretkülönbség), így nem is olyan egyszerű azt eldönteni, hogy megfelelő-e egy körülmetélés, avagy sem.

Két feltétel van, amelyet minden “jó” körülmetélésnek teljesítenie kell: egyfelől a makknak mindig fedetlennek kell lennie (alapállapotban is). Másfelől erekció esetén nem jelentkezhet kellemetlen, feszítő érzés, amely a nemi életet vagy az élvezetet gátolná.

Olyan férfiak esetében, ahol a két szélsőérték közötti méretkülönbség nem jelentős (húspénisz), a kérdés akár egészen odáig egyszerűsödhet, hogy ami megfelel alapállapotban, az jó lesz erekció esetén is. Nagy méretkülönbség esetén alapállapotban lazább lesz az összkép, míg erekció esetén a bőr szépen megfeszül.

A témát élénken figyelemmel kísérők (legyenek azok a körülmetélés támogatói avagy ellenzői) kialakítottak többé-kevésbé objektív mérőszámokat, amelyekkel azt tudják megmérni, hogy a makk mekkora része fedhető be a fitymával, vagy a körülmetélés után megmaradó bőrrel.

Ezek közül most kettőt mutatok be.

A körülmetéltség mérése - első módszer


A http://www.restoringforeskin.org/coverage-index/CI-chart.htm (*) oldalon található egy táblázat. A táblázat első oszlopában alapállapotban levő, a második oszlopban pedig merev péniszek láthatók. A fedettségi mérőszám megállapítása összehasonlítással történik, mégpedig a következőképpen.


  • Hasonlítsd össze alapállapotban a péniszedet az első oszlopban található képekkel. Jegyezd fel a sorszámot, amit kaptál.
  • Hasonlítsd össze merev péniszedet a második oszlopban látható képekkel. Jegyezd fel ismét a sor számát, amit kaptál.
  • A két kapott szám megegyezik?
  • Amennyiben nem
    • Ha nem vagy körülmetélve, a merev állapotban kapott érték lesz a mérőszámod.
    • Ha körül vagy metélve, az alapállapotban kapott érték lesz a mérőszámod.
  • Ha a két kapott szám megegyezik, akkor pedig ez lesz a mérőszámod.


Az 1-es, 2-es, 3-as fedettségi mérőszám elfogadható, hiszen a makk mindig szabadon van. A 4-es már nem biztosítja maradéktalanul az egészségügyi előnyöket.

A körülmetéltség mérése - második módszer


A fedettségi index egy módosított változata, amely azt mutatja meg, hogy mennyi laza bőr maradt a körülmetélés után (minden metélés más és más, én személyesen a feszesebbet preferálom). Egész pontosan azt méri, hogy merevedés során a makk mekkora része fedhető be a bőrt teljesen előre feszítve.

Itt egy kicsit mérni kell, összehasonlító táblázat nincsen, de ez sem bonyolult. Az első lépés, hogy erekciót kell elérni. Ezután, húzd előre a bőrt, amennyire csak tudod, de fontos, hogy nem szabad túlfeszíteni, nem szabad, hogy kellemetlen legyen. Jegyezd fel a bőr távolságát a makk hegyétől. Ha nem ér el a bőr a makk hegyéig, akkor ezt a számot pozitív előjellel jegyezd fel, ha túlér rajta, akkor pedig negatív előjellel. Ezek után mérd le a makk hosszát (még mindig merev állapotban). A feszített fedettségi mérőszámot a következőképpen lehet meghatározni:

1 - (első mérésnél kapott érték / a második mérésnél kapott érték)

Nézzünk pár példát:

A merevedés közben előre húzott bőr nem ér el a makk hegyéig, hanem 2 centiméterre van attól. A makk 4 centiméter hosszú. Ebben az esetben a feszített fedettségi mérőszám:

1 - (2 / 4) = 0.5


A merevedés közben előre húzott bőr túlér a makkon 1 centiméterrel, a makk 4 centiméter hosszú. Ekkor a feszített fedettségi mérőszám:

1 - (-¼) = 1.25


A merevedés közben előre húzott bőr éppen a makk hegyéig ér. A makk 4 centiméter hosszú.

1 - (0/4) = 1


A merevedés közben előre húzott bőr nem éri el a makk peremét sem, 1 centiméterrel lejjebb van attól. A makk 4 centiméter hosszú.

1 - (5/4) = -0.25

Ezek alapján nagyjából a következő mondható el.

Az egynél nagyobb számok feltehetően nem körülmetélt, vagy nagyon lazán körülmetélt embertől származnak
A 0 és 1 közé eső számok azt jelentik, hogy merev esetben a makk csak egy része fedhető bőrrel. Az egyhez közelebbi értékek inkább rövid fitymát, a nullához közelebbi értékek inkább körülmetélést feltételeznek. Személyes véleményem szerint a 0.3, illetve ez alatti érték már jó, a 0 az ideális érték.
A negatív értékek extrém feszes körülmetélésből származnak. Az enyhén negatív értékek (hozzávetőlegesen -0.3-ig) szintén megfelelőek lehetnek.

Összefoglalva: ha az első mérésnél 3-at vagy annál kisebb számot kapsz, a második mérés eredménye pedig -0.3 és 0.3 közé esik, akkor a körülmetélésed teljesen megfelelő. Ezek természetesen csak irányszámok, ha neked tetszik úgy, ahogy van, akkor minden a lehető legnagyobb rendben.


(*): az oldal erősen körülmetélés ellenes, de a mérőszám attól még jól használható

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Körülmetélve, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena