2013. november 9., szombat

Körülmetéletlen vagy körülmetélt - tanácsok a tengerentúlról

Az alábbi kérdést és választ a Go Ask Alice oldalon találtam, amely a Columbia Egyetem egészségügyi kérdésekkel foglalkozó fóruma. Fiatal lányok kérnek tanácsot. A helyzet azért érdekes, mert ott a körülmetéletlen pénisz a ritkább. Úgy gondoltam, érdemes a magyar olvasók elé tárni, hogy mi foglalkoztatja az amerikai tiniket.

Kedves Alice!

A szobatársamat és engem nagyon érdekel, hogy van-e különbség a körülmetéletlen és a körülmetélt fiúkkal való együttlét között? A szobatársam jelenlegi barátja nincs körülmetélve, és horror történeteket lehet hallani a körülmetéletlen fiúkkal folytatott szexről.

Üdvözlettel:

“Fitymaproblémák”

Kedves Kérdező!

Az Egyesült Államokban az utóbbi 50 évben olyannyira elterjedt a körülmetélés - az újszülöttek 56%-át metélik körül -, hogy viszonylag nehéz kifogni egy körülmetéletlen péniszt. Ha nem volt még szerencséd ilyenhez, egy metéletlen hímtag meglepő lehet. Mint minden ismeretlenről, a körülmetéletlen péniszről is legendák keringenek. Egyéni dolog, hogy ki melyiket részesíti előnyben: van, aki a körülmetéletlent, van, aki a körülmetéltet szereti. Ha olyan férfival kezdesz szexuális kapcsolatot, aki nincs körülmetélve, jó ötlet, ha utánajársz a különbségeknek - mire számíthatsz, hogyan kezeld.

A különbség a körülmetélt és körülmetéletlen pénisz között egy érzékeny és vékony kettős bőrredő - a fityma -, amely a körülmetéletlen férfiaknál körülveszi a makkot. Merev állapotban a fityma gyakran magától hátrahúzódik a pénisz szárára, így a makk szabaddá válik, és nagyon hasonlít egy körülmetélt péniszre. Közösülés, orális szex vagy maszturbáció során a fityma síkosítóként, egyfajta hüvelyként működik: a pénisz a saját bőrében mozog, így a súrlódás minimális. Egy körülmetélt pénisz esetében - ahol ezt a bőrhüvelyt sebészi úton eltávolítják, kiegészítő síkosításra lehet szükség az örömszerzéshez (csak extrém feszes metélés esetén - a szerk.). Emiatt néhányan a körülmetéletlen partnereket részesítik előnyben.

Sok körülmetéletlen férfinak a fitymája nem húzódik hátra magától az erekció során, így a makk fedve marad. Ha neked vagy a partnerednek jobb, akkor finoman kézzel is hátra lehet húzni. A fityma nagyon érzékeny, sok idegvégződéssel, ezért bánj óvatosan vele. Kérdezd meg a partneredet, hogy mennyire húzhatod hátra, illetve hogyan érhetsz hozzá. Ha a hátrahúzás fájdalmas a partnernek, azonnal állj meg! Lehet, hogy rövid a fitymaféke, vagy fitymaszűkülete van.

Ugyanakkor sok nő tapasztal kellemetlen szagokat vagy ízeket, amikor közeli kapcsolatba kerül a fitymával. Alapvetően természetes, hogy a nemi szerveknek sajátos illata van (férfiak és nők esetében egyaránt), azonban ha ez a szag túl erős, akkor finoman érdemes felvetni egy közös zuhanyzás ötletét. A fityma alatt fertőzések is kialakulhatnak. A bőrirritáció, pirosodás, és a kellemetlen szagok mind arra utalnak, hogy ideje felkeresni egy orvost.

A körülmetélés jótékony hatása, hogy csökken a szexuális fertőzések kockázata. A HPV egy gyakori nemibetegség, amely nőknél a méhnyakrák, férfiaknál pedig a péniszrák kialakulásáért is felelős lehet, elsősorban a nyálkahártya testnedvekkel történő érintkezésével terjed. A fityma eltávolítása csökkenti a vírus által támadható felületet, ezáltal a fertőzés esélyét. A körülmetélt férfiak makkján vastagabb a bőr, így ellenállóbb a sérülésekkel és a vírusfertőzésekkel szemben. Ez a nagyobb ellenállás igaz a HIV-re, illetve más szexuális úton történő betegségre is. Bár a kutatások szerint a körülmetélés csökkenti a fent említett betegségek kockázatát, a felelősségteljes viselkedést - óvszerhasználatot, szűrővizsgálatokat - nem helyettesítheti. Mind körülmetélt, mind körülmetéletlen pénisszel a “biztonságos” szex a betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja.

(A Go Ask Alice nyomán)
Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Körülmetélve, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena