2012. április 13., péntek

A körülmetélés és a HPV


Ebben a bejegyzésben a http://circumcision-is-hot.blogspot.com blogon elérhető egyik poszt tartalmának hozzávetőleges magyar fordítását közlöm. Az eredeti blog szerzője egy amerikai hölgy, aki a körülmetéléssel kapcsolatos történeteket közölt. A feldolgozott bejegyzésben dr. Carla Nystrom tanulmányáról írt, amely a HPV fertőzés - főleg, de nem csak a hölgyek egészségét veszélyeztető vírus - és a körülmetélés kapcsolatát vizsgálja. Mivel a HPV hazánkban is akut problémát jelent, azt gondolom, érdemes közreadni a tanulmány eredményeit.

Érdekesség, hogy bár a szerző nő, levelezett dr. Carla Nystrommal, mintha körül akarná magát metéltetni. Álljon itt tehát a tanulmány eredménye és maga a levelezés.

Szemelvények az eredeti bejegyzésből:


2002 és 2005 között az Egyesült Államokbeli Oregon Állami Egyetemen és az Új-Mexikói Egyetemen dr. Carla Nystrom vezetésével végeztek egy kutatást 400 férfi (18-40 éves kor között, két amerikai városból) bevonásával. A résztvevők 16%-a volt körülmetéletlen.

A kutatók a HPV vírus jelenlétét tesztelték a nemi szervek bőrredőiben és a HPV tüneteket nem mutató alanyok ondójában.

A két csoport (körülmetélt és nem körülmetélt) közötti egyéb különbségek korrigálása után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a körülmetélt férfiaknál fele akkora gyakorisággal fordult elő a HPV fertőzés. Az eredmény azt mutatja, hogy a körülmetélés hiánya összefügg a méhnyakrák kialakulásával, hiszen nagyobb a HPV fertőzés veszélye. Nystrom véleménye szerint hasznos lehet az újszülött fiúk körülmetélése, mert így csökken a HPV vírus előfordulási veszélye mind náluk, mind a későbbi partnereiknél. "A szülőket jelenleg senki nem figyelmezteti erre a veszélyre." - mondta. "Tanulmányunk rávilágít a bizonyítékokra, amely alapján a szülők megalapozott döntést hozhatnak." - tette hozzá.

Dr. Nystrom azt állítja, hogy az eredmények szükségessé teszik a körülmetélés általános javaslásának megvitatását, különösen azokban a fejlődő országokban, ahol ez nem bevett gyakorlat, viszont az STD járvány komoly méreteket öltött. Mindamellett, az eredmények "világosan bemutatják a körülmetélés indirekt, de lényeges előnyeit a nők egészsége szempontjából."

A levelezés:


Címzett: Dr. Carla Nystrom
Tárgy: Az érdekes HPV tanulmányról

Tisztelt dr. Nystrom!

Olvastam a tanulmányát, amelyben azt vizsgálta, hogy a körülmetélt pénisz kisebb eséllyel terjeszti a HPV fertőzést. Jómagam nem vagyok körülmetélve, azonban szeretnék mindent megtenni a saját és a későbbi barátnőim egészsége érdekében. Ön szerint minden férfit körül kéne metélni? Javasolja számomra a körülmetélés elvégeztetését?

Köszönettel:

(X)

Címzett: (X)
Tárgy: Re: Az érdekes HPV tanulmányról

Tisztelt (X)!

Köszönöm az érdeklődését a HPV tanulmányunk iránt. Jelenleg a CDC hivatalosan nem ajánlja a felnőtt körülmetélést. Azonban mivel a személyes véleményemre volt kíváncsi, én mindenképpen ajánlom. A tanulmányunk egészségügyi szempontból egyértelműen pozitívnak mutatja a férfiak és fiúk körülmetélését. Jómagam helyeslem az újszülöttkori körülmetélést is. Ugyanakkor egy felnőtt - amilyen ön is - profitálhat a körülmetélésből. Ha aggályai lennének, azt tanácsolom, forduljon a kezelőorvosához a kérdéssel kapcsolatban. Sok sikert, és amennyiben további kérdései lennének, kérem forduljon hozzám is bizalommal.

Üdvözlettel:

Carla Nystrom

Címzett: Carla Nystrom
Tárgy: Még egy kérdés a körülmetélésről

Tisztelt dr. Nystrom!

Köszönöm a korábbi javaslatát, most azonban egy picit tanácstalan vagyok. Elmentem egy orvoshoz, aki azt mondta, hogy hacsak nincs fitymaszűkületem (nincs), akkor orvosilag nem szükséges a körülmetélés. Azt is elmondta, hogy mivel a fityma sok idegvégződést tartalmaz, feltehetően csökkenni fog a szexuális érzékenységem, ha körülmetéltetem magam. Ennek ellenére elvégzi a beavatkozást, ha tényleg biztos vagyok benne, hogy ezt akarom. Csakhogy most nem vagyok annyira biztos ebben. Mit gondol, ha egy férfi minden nap megmossa a fitymát, akkor kellően lecsökken a fertőzések kockázata? Ha nem, akkor a körülmetélés előnyei megérik az érzékenység esetleges csökkenését?

Köszönettel:

(X)

Címzett: (X)
Tárgy: Re: Még egy kérdés a körülmetélésről

Kedves (X)!

Megértem az aggodalmát a kérdéssel kapcsolatban. Nyilván valaki, akit csecsemőkorban metélnek körül, soha nem fogja hiányolni a fitymát, el tudom képzelni, hogy egy felnőtt úgy érezheti, elveszít valamit a körülmetéléssel.

Először is, úgy gondolom, hogy a körülmetélés előnyei valósak és jelentősek. Néhány orvos nem veszi figyelembe, vagy nem olvassa az új tanulmányokat, mint amilyen az enyém is. Nem hiszem, hogy a rendszeres tisztálkodás elegendő a fertőzések megelőzésére. A tanulmányunk során megvizsgált körülmetéletlen péniszek egyike sem volt észrevehetően "koszos", azonban még így is magasabb volt ezeknél a HPV fertőzés aránya. Ez arra utal, hogy még megfelelő higiénia esetén is a fityma puszta jelenléte hozzájárul a fertőzések kialakulásához.

Ami az érzékenységet illeti, a tanulmányban részt vevő férfiak mindegyike képes volt ondómintát szolgáltatni, ami azt mutatja, hogy a körülmetélés az orgazmuskészséget nem befolyásolja. Ezért kétlem, hogy a körülmetélt férfiak kevesebb szexuális örömöt élnének át. A fitymában vannak idegvégződések, azonban ezek nem nélkülözhetetlenek a szexuális örömszerzés során.

A tanulmányunk nem vizsgálta a pénisz érzékenységét, ugyanakkor nem észleltünk számottevő különbséget a körülmetélt és nem körülmetélt férfiak makkjának izgatásakor. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a körülmetélés csökkentené a makk érzékenységét. Az adatok kiértékelése után arra biztattuk a 64 körülmetéletlen férfit, hogy metéltesse körül magát. 18-an közülük elvégeztették a körülmetélést, és egyikük sem számolt be komplikációkról. Természetesen az ön döntése, ha úgy gondolja, hogy nem éri meg megcsináltatni. Személy szerint azonban úgy vélem, hogy az egészségügyi előnyök miatt mindenképpen érdemes.

Üdvözlettel:

Carla Nystrom

Címzett: Carla Nystrom
Tárgy: A körülmetélésemről

Tisztelt dr. Nystrom!

Úgy döntöttem, hogy körülmetéltetem magam. Jövő hétre van időpontom, és az egészségem érdekében úgy döntöttem, hogy megcsináltatom. Köszönöm szépen a tanácsait!

(X)

Címzett: (X)
Tárgy: Re: A körülmetélésemről

Kedves (X)!

Örülök, hogy tanácsokkal szolgálhattam. Biztos vagyok benne, hogy elégedett lesz a körülmetélt péniszével tudván, hogy kisebb esélyekkel kaphat el betegségeket. Folytatnunk kell az emberek megszólítását, hogy világszerte növekedjen a körülmetélés aránya. Gratulálok a döntéséhez.

Sok sikert!
Carla Nystrom

Konklúzió:


A viszonylag friss kutatások igazolják a körülmetélés egészségügyi előnyeit, a döntést minden felelősségteljes férfinak érdemes megfontolnia.
Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Körülmetélve, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena