2011. augusztus 4., csütörtök

Nyilvános helyen (uszodában, öltözőben) - körülmetélten


 Egy Japánba utazóknak szóló fórumon találtam az alábbi bejegyzést, ami nem csak azért érdekes, mert a körülmetéléssel foglalkozik, hanem mert megvilágít valamit a japán emberek körülmetéléshez való viszonyulásáról. Az eredeti kérdés így hangzik:
Kicsit aggódom, mert körül vagyok metélve, és úgy tudom, a legtöbb japán nincs. Tudom, hogy a japánoknál nem divat a bámészkodás, és hogy durva dolognak tartják, de kicsit félek, nem lesznek-e majd furcsa megjegyzések, vagy hogy a 12 év alatti srácok nem néznek-e majd, hogy mi történt velem. Azoktól a srácoktól kérdezném, akik voltak már hasonló helyzetben: nem igazán érdekli őket, vagy meg fognak lepődni?
A válaszadó az alábbiakat írta:
A legtöbb japán srác észre sem fogja venni, hogy körül vagy metélve, távolról sem találják majd furcsának vagy meglepőnek. Ennek három fő oka van:

Először is, a kérdésedből ítélve valószínűleg nem tudod, hogy sok fiatal japán is körülmetélteti magát tizenévesen vagy fiatal felnőttként; és ez a dolgot ott nagyon pozitívnak és higiénikusnak tartják (a japánok kedvelnek mindent, ami higiénikus). A körülmetélt férfi a szemükben szexuálisan tapasztalt, felelősségteljes, olyasvalaki, aki figyel a szerelmére/feleségére. Sokuknak orvosilag is szükséges a beavatkozás, mert elég gyakori náluk a fitymaszűkület.

Másodsorban, sokan persze gyorsan "lepillanthatnak", de ahogy helyesen mondtad, a japánok nem szeretnek bámészkodni. Sőt, én erősebben fogalmaznék: teljességgel elfogadhatatlan, és a kultúrájukkal összeegyeztethetetlen egy másik pénisz láttán bárhogy is reagálni.

Harmadszor (és azt gondolom, erről sem tudsz), hogy míg más férfiak péniszét látni elfogadott dolog, nagyon erős tabu övezi a fityma mutogatását. Következésképpen szinte mindig visszahúzva tartják a fürdőkben, zuhanyzókban, az öltözőkben. A japán fiúk egész fiatal kortól kezdve hátrahúzzák a fitymájukat (mivel sokan szenvednek szűkületben), úgyhogy mindenki más makkja fedetlen lesz majd (kivéve azon ritka eseteket, ha az illető nem tudja hátrahúzni, vagy ha elfelejtette). A tinédzserek az orvosi vizsgálatok előtt is gondosan hátrahúzzák a fitymát - aki elfelejti, az komolyan vét a társadalmi normák ellen.
Szóval a fedetlen makk teljesen normális - és a kisebb fiúktól eltekintve - abszolút elvárás a férfiakkal szemben.
Elolvasva a bejegyzést, elgondolkodtam, hogy vajon Magyarországon mennyire számít ma kirívónak fedetlen makkal nyilvános helyen (uszodában, öltözőben) mutatkozni. Jómagam meglehetősen ritkán fordulok meg ilyen helyen, ezért nem tudok erre érdemben válaszolni - bár olvastam már néhány bejegyzést magyar fórumokon is, hogy egyre gyakoribb mind a hátrahúzás, mind a körülmetélés.
Amiről be tudok számolni, az az, hogy középiskolás koromban az osztályban ketten voltunk azok, akik szinte mindig hátrahúzva tartottuk a fitymát, a többiek meg szinte soha. Érdekes, hogy nem igazán volt ez beszédtéma, és megjegyzések, beszólások sem nagyon voltak, mindenki úgy hordta, ahogy neki kellemesebb, kényelmesebb volt. Mindenesetre látszik, hogy ha akkoriban tizenegynéhány kamaszból kettőben megvolt az igény arra, hogy állandóan fedetlenül tartsa a makkját, feltehetően most sincs ez másképp, és az arányok számottevően nem változtak. Közülük néhányan - ahogy jómagam is - körülmetéltetik majd magukat, a többiek pedig megmaradnak hátrahúzónak.
Azt tartom valószínűbbnek, hogy itthon azért jobban "megnézik" az embert, mint Japánban, de tekintve, hogy - mivel önként választottam - egyáltalán nem szégyellem, sőt, kicsit büszke is vagyok arra, hogy körülmetélt vagyok, ez egyáltalán nem zavarna.
Érdekelnének az olvasók tapasztalatai ebben a kérdésben, ha valakinek hozzászólása van, ossza meg velünk bátran!

2 megjegyzés:

Mikka Makka írta...

Archív:

jovagasufiu 2010.09.10. 17:33:29

A www.korulmeteles.hu lap szerkesztője vagyok, s lassan 15 éve önkéntes, elégedett és a férfiak általános körülmetélése mellett elkötelezett körülmetélt.

Hazánkban egész biztos, hogy a férfiak kevesebb mint 10%-a van körülmetélve, de a dolog egyértelműen terjed, bár még nyilván nagyon messze van attól, hogy a japán fiatalolokhoz hasonlóan divatos legyen. Egyébként a hátrahúzva tartott fityma is terjed, főleg a tizenévesek között, s a blog szerkesztőjéhez hasonlóan, sok hátrahúzó fiatal dönt előbb-utóbb a körülmetélés mellett!

Itt talán nincsenek olyan tabuk egymás megbámulásával kapcsolatban, mint a japánokbál, de mintha a mai fiatalok szemérmesebbek lennének, sokkal kevésbé mutatkoznak meztelenül még kortársaik előtt is, mint annak idején mi voltunk. (Vagy csak a mai hozzáállást vetítem vissza kamaszkoromra, s 20 felett ők sem lesznek ennyire gátlásosak. Arra emlékszem, hogy amikor szőrösödni kezdtem ott lent, nagyon zavarban voltam, s nem szivesen mutogattam magam, de 14-15 évesen már nem volt probléma az uszodai levetkőzés.

Elég sürün járok uszodába, gőzfürdőbe, edzőterembe, s régebben még nudista strandon is megfordultam, metélve is, meg még fitymásan, s nem vettem észre, hogy bárki megbámulta volna a metélt farkamat. Amikor metéletlen voltam, s úszni mentem, stb. nagyon sokszor húztam hátra a fitymámat az öltözködés közben, s ameddig tudtam úgy hagytam. Azt is megfigyeltem, hogy pl. nudistastrandon sok metéletlen férfi van hátrahúzva.

ANDRÁS
Zoelee 2010.09.18. 10:27:11

Hello!

Egy kérdésem lenne a posztolóhoz, hogy magánrendelő orvos csinálta a műtétet, avagy egy mezei, kórházban rendelő doki?
Válaszod előre is köszönöm
Zoelee 2010.09.18. 10:27:12

Időközben rájöttem, hogy biztosan maszek orvosnál voltál. Megkérdezhetem Tőled, mennyibe kerül egy ilyen műtét?
Zoelee 2010.09.18. 10:27:12

Az eddigi kommentjeim a feledés homályába merültek?:S
Mikka-makka 2010.09.18. 10:29:49

@Zoelee: Szia! Igen, magánorvosnál voltam, ha visszaolvasod a korábbi bejegyzéseket, megtalálod a részleteket. Ha gondolod, az anyagi részét privátban megírom.

jovagasufiu 2010.09.21. 21:54:55

@Zoelee: írj e-mailt a jovagasufiu@gmail.com címre, s ha érdekel a körülmetélés, segíthetek én is!
körülmetélt 2011.07.05. 23:43:54

körülmetélésben vagy ebben a témában írhatsz: korulmetelt.farok@gmail.com címre, vagy felvehetsz msnre: p9876543210@windowslive.com

Olvasó Böngésző írta...

Sajnos nincs köze a valósághoz ennek a posztnak se. A körülmetélés után rosszabb lesz a szex, az önkielésítés, ronda lesz a makk, ahogy kiszárad és igenis megnézik és gyerekkorban, főleg kamaszkorban meg be is szólnak. Mintha egy másik bolygó életéről szólna ez a blog...

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Körülmetélve, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena