2011. augusztus 4., csütörtök

A körülmetélés mint "testmódosítás"


Az angol Wikipedia-t olvasgatva tűnt fel, hogy a körülmetélést az úgynevezett "testmódosítások" közé sorolják. Gondoltam, utánanézek kicsit a dolognak, hiszen - főleg a fiatalok körében - népszerű dolognak számítanak az egyszerűbb testmódosítások, ls. tetoválás, piercing (persze ennyi erővel egy egyszerű fülbevaló is).
A testmódosítások elképesztően széles skálán mozognak: a piercingek alkalmazásától a mellimplantátumokon keresztül a láb elkötözésén és a nyak nyújtáson át egészen a fültágításig. Az érdeklődők egy, újabban az Index címlapjára kerülő blogon, a testmodositas.blog.hu-n tájékozódhatnak a gyakran a szélsőségeket sem nélkülöző lehetőségekről. Közös jellemzőjük ezeknek a változtatásoknak, hogy általában rituális, esztétikai, vagy önkifejezési célt szolgálnak, társadalmunkban feltehetően az utóbbi két ok dominál. Közös jellemzőjük még, hogy általában orvosi indok nélkül végzik el őket. Általában.
A listát olvasgatva egyedül a körülmetélés az, amelyet orvosi okok miatt is érdemes elvégeztetni, amelyet nem lehet túlzásba vinni, amely diszkrét, de elegáns végeredménnyel jár, és javítja a nemi életet. Minden olyan fiatalnak megfontolandó alternatíva, akinek tetszenek a - hangsúlyozom: visszafogott - testékszerek, tetoválások. A körülmetéléssel nem csak az esztétikáért, de az egészségükért, és a partnerük egészségéért is tehetnek.
Természetesen, amennyiben a körülmetélést nem orvosi ok miatt végzik el, lehetőség van a körülmetélés stílusát kiválasztani. Erről egy remek összefoglaló található a korulmeteles.hu lapon, "Az eredmény" menüpont alatt. Az egyéni stílus, ízlés tehát itt is megvalósítható. 

1 megjegyzés:

VM írta...

Én egy kicsit mindig úgy gondoltam a körülmetélésre mint férfivá avatásra ami valószínűleg belefér a testmódosítás kategórába.
Az az érdekes, hogy a tetoválást, orrkarikát és hasonlókat ma már észre se veszik, bezzeg ha kiderül, hogy minden orvosi ok nélkül levágattad a fitymádat akkor Magyarországon sokan még mindig hülyének néznek vagy izléstelen találgatásokba kezdenek a vallásoddal kapcsolatban.
Pedig az orrkarikának semmi haszna sincsen, a körülmetélés viszont egészségesebbé tesz és az élvezeteket is növeli.
Sok szempontból jobb lenne, ha az önkéntes körülmetélésre is úgy gondolnának mint egy tetoválásra vagy piecingre (akinek tetszik csinálja, akinek nem tetszik az ne csinálja) ahelyett, hogy többen idegrohamot kapnak amikor szóba kerül.

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Körülmetélve, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena